توهین-افترا

توهین و افتراء

1- شخصی با انتشار این مطلب در روزنامه، که بنده کلاهبردار هستم باعث از بین بردن آبروی من شده است، در صورت شکایت بنده ، مجازات ایشان چیست؟

جواب:

بر اساس ماده 697 قانون تعزیرات اسلامی مصوب 1375 هرکس به وسیله اوراق چاپی و یا درج در روزنامه و جراید، امری را به کسی صرحتا نسبت دهد یا آن را منتشر کند که مطابق قانون آن امر جرم محسوب شود و اگر نتواند صحت اظهارات منتشر شده را اثبات نماید، به مجازات یکماه تا یکسال حبس و تا 74 ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌شود( به استثنای مواردی که موجب حد است). بنابراین حضرتعالی شکایت افتراء و هتک حیثیت اجتماعی را در دادسرای محل و وقوع جرم مطرح نمایید. به جهت تنظیم و نگارش هرگونه شکوائیه با وکلای خبره گروه حقوقی دفاع یاران تماس بگیرید .


برچسب‌ها : توهین و افترا / دعاوی کیفری / تهمت / شکایت کیفری / تنظیم شکوائیه / وکیل امور کیفری / شکایت / وکالت

2- سه نفر از دوستانم در مسجد محل در حالی که باهم صحبت می‌کردند به بنده تهمت صدور چک بلامحل زده‌اند و شاهد هم دارم، اگر من شکایت کنم مجازات آنها چیست؟

جواب:

بر اساس ماده 698 هرکس به قصد افتراء به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا بر خلاف حقیقت به قصد اضرار به غیر، مطالبی را اظهار نماید و صراحتا به وی نسبت دهد، حتی اگر ضرر مادی و معنوی نیز وارد نشود، مرتکب به حبس از دو ماه تا دو سال و یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌گردد.

برچسب‌ها : توهین و افترا / دعاوی کیفری / تهمت / دادسرای عمومی / شکایت افترا / وکیل کیفری / وکیل دعاوی / وکیل

3- شخصی 20 گرم مواد مخدر از نوع هروئین در داخل حیاط بنده انداخته و شاهد هم دارم، در حالیکه این امر باعث تعقیب کیفری بنده شد ولی در نهایت دادسرا منع تعقیب صادر نمود. آیا می‌توانم از وی شکایت کنم؟

جواب:

بله. می‌توانید شکایت افتراء (عملی) در دادسرای صادر کننده قرار منع تعقیب به استناد قرار مذکور مطرح نمایید. چرا که بر اساس ماده 699 هرکس عالما و عامدا به قصد متهم نمودن دیگری، آلات و ادوات جرم و یا اشیایی را که یافت شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او گردد، بدون اطلاع آن شخص در منزل یا جیب  مخفی کند، بنحوی که متعلق به او قلمداد کند، پس از صدور برائت یا منع تعقیب مرتکب میتواند به مجازات شش ماه تا سه سال حبس و یا 74 ضربه شلاق تعزیری محکوم می‌گردد.

قبل از طرح هر نوع شکایت با یک وکیل خوب مشاوره حقوقی داشته باشید .

برچسب‌ها : توهین و افترا / دعاوی کیفری / تهمت / مواد مخدر / وکالت دعاوی / وکیل اختصاصی / وکیل دادسرا / مشاوره حقوقی

4- یک خانم و آقا که برادرزاده بنده می‌باشند به علت اختلاف در مسائل سهم الارث از روی دشمنی با انتشار و پخش اعلامیه فوت اینجانب در گروههای فضای مجازی باعث از بین بردن آبروی بنده شده اند. مجازات آنان چیست؟ به کدام دادگاه مراجعه کنم؟

جواب:

بر اساس ماده 746 قانون مجازات اسلامی هر کس به قصد اضرار به غیر به وسیله‌ی سامانه رایانه‌ای یا مخابراتی، اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد، اعم از اینکه ضرر مادی و معنوی به دیگری وارد شود یا خیر، مرتکب به مجازات حبس از نود و یک روز تا دو سال حبس، یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می‌گردد. بنابراین حضرتعالی شکایتی تحت عنوان نشر اکاذیب در دادسرای جرائم رایانه‌ای (در صورت وجود دادسرای جرائم رایانه‌ای در حوضه قضایی) مطرح نمایید. وکلای خبره در این مجموعه حقوقی آماده ارائه انواع مشاوره حقوقی و کیفری می‌باشند.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، وکیل کیفری ، وکالت جزایی ، وکیل اختصاصی ، مشاوره حقوقی ، شکایت

5- یک خانم که همسایه ماست به علت اینکه آشغال را در راهرو های آپارتمان می‌گذارد و بنده هم به او تذکر دادم که متاسفانه به بنده فحاشی کرد، آیا می‌توانم از او شکایت کنم؟

جواب:

بله . حضرتعالی می‌بایست شکایتی تحت عنوان توهین و فحاشی در دادسرای محل وقوع جرم مطرح نمایید و در صورت اینکه الفاظ استعمال شده از مصادیق توهین باشد، دادگاه محترم حکم به محکومیت مرتکب صادر می‌کند.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، شکایت از همسایه ، دادسرا ، وکالت دعاوی ، وکیل کیفری ، مشاوره حقوقی

6- یک دوستی دارم که عکس من را تغییر داده و به شکل یک دختر درست کرده است و آن را در فضای مجازی پخش کرده است. در صورت شکایت بنده مجازات قانونی وی چیست؟

جواب:

بر اساس ماده 744 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هر کس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، تصویر دیگری را تغییر دهد و یا تحریف کند و یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند به نحوی که عرفا سبب هتک حیثیت اجتماعی وی گردد، مرتکب به مجازات حبس از نود و یک روز تا دوسال حبس یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو محکوم می‌نماید. بنابراین حضرتعالی با مرجعه به دادسرای جرائم رایانه‌ای محل وقوع جرم، شکایتی تحت عنوان هتک حیثیت اجتماعی از طریق سامانه رایانه‌ای را مطرح نمایید. بجهت تنظیم شکوائیه با گروه حقوقی دفاع یاران در ارتباط باشید .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

7- دختر جوانی هستم که در تلگرام با یک پسر آشنا شدم. وی بنده را گول زد و من هم عکس‌های شخصی‌‌ام را به ایشان دادم. ولی الان متوجه شدم عکس‌های شخصی و خانوادگی‌ام را در فضای مجازی پخش کرده است. لطفا کمکم کنید.

جواب:

بر طبق ماده 745 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هرکس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند، یا در دسترس دیگران قرار دهد، بنحوی که عرفا موجب هتک حیثیت او شود، مرتکب به مجازات حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. بنابراین سرکارعالی با مراجعه به دادسرای جرائم رایانه‌ای (در صورت وجود دادسرای جرائم رایانه‌ای اختصاصی) شکایتی تحت عنوان هتک حیثیت اجتماعی از طریق منتشر کردن تصویر خصوصی در فضای مجازی مطرح نمایید. این امر در مجموعه حقوقی دفاع یاران مشاوره حقوقی هم بصورت حضوری و هم بصورت غیر حضوری امکانپذیر می‌باشد .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، مشاوران حقوقی ، وکالت جرائم رایانه ای ، وکیل فضای مجازی

8- از شخصی می‌خواهم شکایت کیفری کنم، اما می‌ترسم در صورت عدم اثبات در دادگاه یا دادسرا، طرف مقابل، شکایت اعاده‌ی حیثیت کند و من محکوم شوم.چه راهکاری را پیشنهاد می‌فرمایید؟

این باور غلط است. دادگاه محل تظلم خواهی و رسیدگی به شکایات است حق شما طرح شکایت ،و وظیفه‌ی دادگاه بررسی آن است در صورت عدم اثبات، مسئولیت کیفری برای شما نخواهد بود مگر اینکه در شرایطی خاص، که در این صورت می‌تواند تحت عنوان شکایت کیفری افترا از شما شکایت کند

برچسب‌ها : کیفری ، امور کیفری ، افترا ، اعاده حیثیت

9- افترا چیست ؟

پاسخ :

افترا در لغت به معنی دروغ بستن ، بهتان زدن

افترا در اصطلاح حقوقی : نسبت دادن یک عمل مجرمانه به طوری که بر خلاف حقیقت می‌باشد و در واقع این عمل به شرطی افترا محسوب می‌شود که کسی که مدعی است نتواند ادعای خود را ثابت کند .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

10- توهین یعنی چه ؟

پاسخ :

هتک حرمت است و در این هتک حرمت لزوماً نبایست عمل مجرمانه باشد مثلاً شخصی که به دیگری با الفاظ رکیک توهین میکند که این عمل هتک حرمت است که در قانون برای آن مجازاتی تعیین شده است .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

11- آیا در توهین شخصیت فرد مهم است ؟

پاسخ :

بله در توهین نقش شخصیت فرد و اینکه دارای چه مقام و چه جایگاهی است مهم است فرضاً شما وقتی به یک شخصی که دارای شخصیت سیاسی است مثل رئیس جمهور توهین کنید متفاوت با یک شهروند معمولی می‌باشد.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

12- طرح شکایت با عنوان توهین و افترا در صلاحیت چه مرجع قضایی است و چگونه میتوان ادعای خود را ثابت کرد ؟

پاسخ :

مرجع طرح شکایت دادسرای عمومی محل وقوع جرم (یعنی اینکه جرم در آن محل اتفاق افتاده است) ، جهت اطلاع بیشتر در زمینه تنظیم شکوائیه ، محکمه صالح رسیدگی به جرم توهین و افترا و به طور کلی طرح هرگونه شکایت و تنظیم شکوائیه آن میتوانید از مشاوره حقوقی موسسه حقوقی بین المللی دفاع یاران عدالت به صورت تخصصی بهره‌مند شوید اما در اینکه چگونه و با چه مدارکی میتوان ادعای خود را ثابت کرد از جمله مستندات آن شهادت شهود و یا اینکه اگر توهین و افترا به صورت کتبی باشد، ارائه آن بسته به مورد آن می‌باشد اما امروز معمول‌ترین آن استشهادیه شهادت شهود می‌باشد.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

13- آیا جرم توهین و افترا نسبت به شرکت ها و به طور کلی نسبت به اشخاص حقوقی امکان پذیر است ؟

پاسخ :

جرم توهین و افترا با آبرو حیثیت اشخاص حقیقی (افراد) سر و کار دارد و در مورد اشخاص حقوقی از جمله شرکتها ، بانکها ، کارگاه ، و... قابلیت تحقق ندارد که بتوان آن را جرم نامید .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

14- آیا زوجه میتواند با طرح شکایت توهین و افترا و از طریق این موضوع طلاق بگیرد ؟

پاسخ :

در فرض سوال در قانون صراحتاً و عیناً چنین وضع و حقی ارائه نگردیده است اما در قانون خانواده می‌بایست در صورت عسر و حرج و بد رفتاری زوج در صورتیکه به حدی باشد که عرفاً قابل تحمل نباشد و امکان ادامه زندگی مشترک نباشد، میتوان توهین و افترا را از مصادیق عسر و حرج دانست و با جمیع شرایطی که باعث ایجاد حق طلاق برای زوجه می‌گردد.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

15- شخصی چند وقت پیش با فتوشاپ یک عکس را در فضای مجازی به قصد توهین و افترا از من به اشتراک گذاشته ، عنوان قانونی این جرم چه بوده و چگونه قابل اثبات است ؟

پاسخ :

در جرم توهین و افترا قصد مجرمانه است در این مورد شخص دارای قصد بوده لذا عنوان مجرمانه وی توهین و افترا می‌باشد که با ادله‌ای از جمله شهادت شهود و یا اگر به صورت کتبی بوده ضمن ارائه آن قابل اثبات در محکمه قضایی می‌باشد و آن شخص دارای مجازات کیفری است .

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

16- آیا میتوانم علیه شخصی که در تلگرام و یا به صورت پیامکی به من توهین کرده اقدام به شکایت کرده و آن را اثبات نمایم؟

پاسخ :

جرم توهین و افترا اعم است از اینکه به صورت شفاهی باشد و یا اینکه به صورت کتبی در فرض سوال فوق جرم تحقق یافته است که البته اثبات آن نیازمند به تجربه کافی و احراز شرایط لازم قانونی می‌باشد لذا با اقدام شکایت و ارائه ادله لازم این جرم قابل اثبات می‌باشد.

برچسب‌ها : توهین و افترا ، دعاوی کیفری ، تهمت ، فضای مجازی ، وکیل کیفری ، شکایت کیفری ، شکوائیه ، مشاوره حقوقی

همراهان گرامی شما می‌توانید برای دریافت پاسخ‌های حقوقی خود با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید و از خدمات تخصصی آنها بهره‌مند شوید.

هرگونه کپی برداری یا انتقال مطالب این سایت، با ذکر منبع آن مجاز می‌باشد.

موسسه حقوقی بین المللی دفاع یاران عدالت