حضانت

دعاوی خانواده - حضانت

1- مردی هستم که در سال 1392 در دفترخانه حضانت فرزندم را به همسرم دادم، در حالی که الان قصد دارم مجددا حضانت فرزندم را قبول کنم چه راهی پیشنهاد می‌کنید؟

پاسخ :

بر اساس ماده 1168 قانون مدنی نگاهداری طفل هم حق و هم تکلیف ابوین است و از طرفی هم تکلیف را نمی‌توان ساقط کرد. بنابراین واگذاری شما در دفترخانه فاقد وجاهت قانونی است و خالی از اعتبار می‌باشد. جهت دریافت مشاوره حقوقی در مورد حضانت فرزندتان با گروه دفاع یاران در ارتباط باشید.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ، حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانواده

2- خانم 25 ساله‌ای هستم که از همسرم به مدت 2 سال است که طلاق گرفته‌ام در حالی که یک فرزند دختر 10 ساله داریم حضانت آن را چگونه بگیرم؟

پاسخ :

بر اساس ماده 1169 قانون مدنی، حضانت و نگهداری طفل تا سن هفت سالگی با مادر و پس از آن با پدر است، چون در فرض سوال طفل مونث است بعد از سن نه سالگی اختیار انتخاب این امر را دارد که حضانت او را پدر بر عهده بگیرد یا مادر، بنابراین چون دختر شما به سن بلوغ شرعی رسیده است، خودش انتخاب خواهد کرد.

حل و فصل اختلافات خانوادگی، با کارگروه داوری و میانجیگری موسسه حقوقی بین المللی دفاع یاران عدالت.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ، حضانت پدر ، سلب حضانت  ، حکم رشد

3- مادر یک دختر 8 ساله هستم که پدر او مدتی است فوت نموده است. می‌خواهم بدانم حضانت طفل با بنده است یا پدر بزرگش ؟

پاسخ :

بر طبق ماده 1171 قانون مدنی در صورتی که یکی از ابوین فوت نماید حضانت طفل با آنکه زنده است (پدر یا مادر) خواهد بود، بنابراین مانع شدن پدربزرگ غیر قانونی است، تنها راه برعهده گرفتن حضانت توسط پدربزرگ اثبات عدم صلاحیت شما برای حضانت و نگاهداری طفل و عدم مصلحت طفل است که تشخیص آن بر عهده دادگاه خانواده می‌باشد. بهره‌گیری از مشاوران حقوقی دفاع یاران در این مورد قطعا به نفع شما خواهد بود.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ، حضانت پدر ، سلب حضانت ، مشاوره حقوقی

4- پدر یک طفل می‌باشم که بعد از طلاق و جدایی از همسرم دادگاه حضانت را بر عهده‌ی وی گذاشت در صورتی که همسر سابقم از نظر اخلاقی دچار مشکل است و اعتیاد به الکل دارد، تکلیف چیست؟

پاسخ :

با عنایت به ماده 1173 قانون مدنی هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه به تقاضای ذی‌النفع می‌تواند تصمیمات لازم و مقتضی را برای حضانت طفل اتخاذ کند، بنابراین در صورتی که همسر سابق شما دارای اعتیاد زیان آور به الکل باشد، با استناد به ماده اخیرالذکر دادخواست حضانت را تقدیم دادگاه خانواده صالح نمایید. برای اثبات عدم صلاحیت همسر سابقتان حتما با وکلای مجموعه حقوقی دفاع یاران مشورت نمایید.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ، حضلانت پدر ، سلب حضانت ، مشاور خانواده

5- مادر طفلی می‌باشم که پدرش از حضانت و نگهداری وی خودداری می‌کنند، لطفا راهنمایی کنید.

پاسخ :

بر اساس ماده 1172 قانون مدنی هیچ یک از ابوین حق ندارند زمانی که حضانت طفل بر عهده آن‌هاست از حضانت طفل امتناع کنند. بنابراین شما می توانید دادخواست الزام به نگهداری و حضانت طفل به طرفیت ابوین مطرح نمایید که در این صورت دادگاه تصمیمات مقتضی را اتخاذ خواهد کرد. اما تنظیم چنین دادخواستی را به وکلای با تجربه گروه حقوقی دفاع یاران عدالت بسپارید.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ، حضانت پدر ، سلب حضانت ، دادخواست سلب حضانت

6- مادر یک دختر هفت ساله می‌باشم،که بعد از جدایی از همسرم دادگاه حضانت فرزندم را به عهده وی گذاشت، در صورتی که اعتیاد به مواد مخدر دارد و اصلا توانایی نگاهداری طفل را ندارد، چه راهی پیشنهاد می‌شود؟

پاسخ :

بر طبق بند 1 ماده 1173 قانون مدنی در صورتی که کسی حضانت طفل را بر عهده دارد دچار اعتیاد به مواد مخدر باشد و از این طریق طفل از لحاظ جسمانی و اخلاقی در خطر باشد دادگاه از شخص مذکور سلب حضانت می‌کند و این در صورتیست که شما اعتیاد و عدم صلاحیت پدر را بتوانید به اثبات برسانید. برای طرح چنین دادخواست مهمی از وکلای گروه دفاع یاران عدالت مشاوره بخواهید.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکالت دعاوی ، وکیل

7- پدر یک بچه 3 ساله هستم حدوداً یک سال است از همسر سابقم جدا شده‌ام. در حالی که وی قصد ازدواج مجدد دارد و فرزندم ممکن است زیر سایه ناپدری در خطر باشد، دادگاه چه تصمیمی می‌گیرد؟

پاسخ :

بر اساس ماده 1170 هنگامی که مادر حضانت طفل را بر عهده داشته باشد و در مدتی که حضانت بر عهده اوست شوهر دیگری اختیار کند، حق حضانت با پدر است، بنابراین به نظر می‌رسد این مسئله برای  شما جای نگرانی ندارد.

قبول و پیگیری وکالت در پرونده‌های حقوقی و کیفری از سراسر ایران توسط وکلای پایه یک دادگستری.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

8- باتوجه به مشکلاتی که با همسرم دارم تصمیم به طلاق و جدایی گرفته‌ایم چگونه حضانت دائمی فرزندم را بر عهده بگیرم؟

دوست عزیز ، ما در قانون مبحثی به عنوان حضانت دائمی نداریم.

اولویت حضانت فرزند چه دختر باشد و چه پسر تا هفت سالگی با مادر است بعد از آن هم  ، اگر پدر صلاحیت حضانت فرزند را نداشته باشد؛حضانت فرزند یا فرزندان به مادر سپرده خواهد شد البته از نظر دادگاه حتما  صلاح فرزند در سپردن حضانت به ابوین در نظر گرفته می‌شود.

برچسب‌ها : حضانت فرزند ، دعاوی خانواده ، ملاقات فرزند ،حصانت والدین

9- آیا مادر فقط تا سن 7 سالگی برای نگهداری و حضانت طفل در اولویت می‌باشد ؟

پاسخ :

اشتباهی که شاید امروز وجود دارد این است که نگهداری و حضانت طفل تا 7 سالگی با مادر و بعد از آن با پدر می‌باشد بایستی توجه نمود که برای حضانت و نگهداری طفلی که والدین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند ، مادر تا سن 7 سالگی الویت دارد و بعد از آن درصورت عدم اختلاف ، حضانت با پدر است اما در قانون صراحتاً اشاره شده است درصورت اختلاف بین این که حضانت طفل با پدر است یا مادر است تشخیص آن با دادگاه است که در اینصورت دادگاه با رعایت مصلحت کودک تصمیم و اقدامات لازمه را انجام میدهد و نیز اکنون باتوجه به رای دیوان عالی کشور میتوان گفت که حضانت طفل حتی بعد از ۷سالگی نیز میتواند با مادر باشد .

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

10- آیا ازدواج مجدد مادر در مدت زمانی که حضانت فرزند با اوست ، موجب سلب حضانت از او می‌شود؟

پاسخ :

در ماده 1170 قانون مدنی به این موضوع اشاره شده است و عنوان داشته درصورتیکه در مدت حضانت مادر شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود در بررسی این موضوع که چنانچه طفل زیر 7 سال باشد فرضا 2 ساله آیا باز موجب سلب حضانت مادر است برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید .

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

11- در یک حادثه رانندگی که پدر ، مادر و یک دختر حضور داشته اند ، پدر فوت میکند، بعد از آن که پدر فوت شده بعد از مدتی پدر بزرگ مدعی است که چون پسرش وی را قیم تعیین کرده، حضانت طفل (نوه اش) با اوست با توجه به قانون ، حضانت طفل بر عهده کیست ؟

پاسخ: با توجه به فرض فوق، در صورت زنده بودن یکی از آنها حضانت طفل با او می‌باشد یعنی در این فرض چنانچه پدر فوت کرده باشد حضانت طفل با مادر است و نه پدر بزرگ هر چند متوفی پدر طفل برای او قیم تعیین کرده باشد .

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

12- در چه صورتی پدربزرگ و یا مادربزرگ و عمو میتوانند درخواست حضانت طفل را نمایند و موجب سلب حضانت پدر یا مادر شوند؟

پاسخ :

چنانچه در اثر عدم مراقبت یا انحطاط اخلاقی پدر و یا مادر که حضانت طفل بر عهده آنها می‌باشد صحت جسمی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه میتواند به تقاضای پدربزرگ ، عمو و... و یا به تقاضای قیم و یا رئیس حوزه قضایی تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند .

از جمله مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی هریک والدین عبارت است از :

اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر ، قمار، فساد اخلاقی و فحشا ، ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی است همچنین سوء استفاده از طفل و یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا ، قاچاق ، تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف میتواند حضانت را از قیم اصلی سلب نماید.

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

13- آیا نگهداری طفل صرفا یک حق است ؟ یعنی اینکه پدر و مادر میتوانند از نگهداری و حضانت طفل خودداری کنند ؟

پاسخ :

همیشه اینطور نیست که با توجه به حس و احساسی که نسبت به فرزند خود دارید باعث گردد تلاش کنید تا در هر صورت حضانت و نگهداری طفل با شما باشد بسیار اتفاق افتاده است که پدر و مادر بنا به هر دلیلی از نگهداری طفل خودداری می‌کنند لذا بایستی توجه داشت که نگهداری اطفال همانطور که یک حق یاشد یک تکلیف هم می‌باشد و چنانچه در مدت حضانت از نگهداری طفل خودداری کند مطابق ماده 1172 قانون مدنی عمل میگردد

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

14- آیا مادر مجبور به دادن شیر به طفل خود می‌باشد ؟

پاسخ :

مادر مجبور نیست که به طفل خود شیر بدهد یعنی اینکه دادن شیر به طفل یک حق نیست پس تکلیفی ندارد و درصورتیکه به طفل خود شیر ندهد و بمیرد دارای مسئولیت مالی و کیفری نمی‌باشد ولی چنانچه تغذیه طفل به غیر شیر مادر ممکن نباشد در اینصورت دادن شیر به طفل یک وظیفه است و درصورت عدم شیر دادن طفل بمیرد وی دارای مسئولیت می‌باشد .

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

15- درصورتیکه هم پدر و هم جد پدری زنده باشند اما مادر طفل فوت کرده باشد آیا هریک از پدر و جد پدری میتوانند شخصی غیر از یکدیگر را به عنوان قیم معرفی کنند ؟

پاسخ :

این موضوع صراحتاً در قانون مشخص شده است و عنوان میدارد هیچ یک از پدر و یا جد پدری نمیتوانند با حیات دیگری برای ولی علیه خود وصی معین کنند .

برچسب‌ها : حضانت ، حضانت فرزند ، حضانت مادر ،حضانت پدر ، سلب حضانت ، وکیل خانوادگی

همراهان گرامی شما می‌توانید برای دریافت پاسخ‌های حقوقی خود با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید و از خدمات تخصصی ما بهره‌مند شوید.

هرگونه کپی برداری یا انتقال مطالب این سایت، با ذکر منبع آن مجاز می‌باشد.

موسسه حقوقی بین المللی دفاع یاران عدالت